Per och David håller i en svensk flagga.

Intervju med Flaggpodden

För några veckor sen blev jag pingad på Twitter av en kompis som hittat Flaggpodden. ”Äntligen!” var bokstavligt talat det första jag tänkte. Det har ärligt talat känts lite ensamt på den svenska flagghimlen sen jag startade bloggen för snart fyra år sedan.

Det första flaggpoddsavsnittet sändes i augusti förra året och i skrivande stund har det hunnit bli 16 avsnitt. Avsnitten är cirka en timme långa och låter ganska oredigerade där Per och David diskuterar olika flaggor utifrån olika teman. Ofta låter de samtalet ta stickspår in på geografi, historia eller fotboll. Men låt dig inte luras av det lediga formatet, programledarna har bra koll på flaggor och verkar ha gjort gedigen research inför varje avsnitt.

Jag skickade såklart iväg ett mejl till upphovsmännen för att få vet mer om dem och podden. Här kan du läsa intervjun:

Varför startade ni Flaggpodden?
– För att bejaka våra inre nördar och för att världen saknade en podd om flaggor.

Varför just en podcast?
– Det är ett bra och lättillgängligt medium, både att producera och konsumera.

Varför ska man lyssna på Flaggpodden?
– För att den är folkbildande och för att man (både vi och lyssnarna!) får lära sig väldigt mycket man inte vet och som man kanske inte visste att man ville veta.

När upptäckte ni att den andra var intresserad av flaggor?

– Vi upptäckte vårt gemensamma intresse när en gemensam bekant (Daniel Engström Stenson, som vi båda gjorde en bandypodd med) twittrade att Nya Zeeland valt att behålla sin gamla flagga.

Vad är det roligaste med flaggor?
David:
– Det roligaste med flaggor för mig är att de är en första referenspunkt till världens länder. Anledningen till att jag redan vid sju års ålder visste att det fanns ett land som hette Madagaskar var för att jag hade sett flaggan i min morfars ”Lilla focus”. På så vis blir det en kanal till att lära sig om andra folk, länder och kulturer vilket kan vara oerhört berikande. Det är också fascinerande att studera på hur många olika sätt de kan designas och hur symboliken framhävs, vilken tanke som ligger bakom och vad de vill säga.
Per:
– Så länge jag kan minnas har flaggor fascinerat mig. Jag målade flaggor på allt jag kom över och mina teckningar som liten innehöll flaggor, oavsett motiv i övrigt. Det är intressant att tygstycken med lite olika färger bär på så mycket betydelse och symbolik. En flagga kan väcka avsky, glädje, stolthet och en rad andra känslor. Inte illa av en tygbit! När jag blev äldre och började lära mig mer om symboliken och vad som låg bakom olika motiv och färgval fick intresset på så sätt ett annat djup, det gör att flaggor aldrig blir tråkiga!

Vad är det mest intressanta om flaggor du lärt dig sen ni startade podden?
David:
– Det mest intressanta jag har lärt mig handlar egentligen inte så mycket om flaggan i sig, utan mer om landet. Att Swaziland hade en kung vid namn Sobhuza II som regerade i nästan 83 år och hade över 200 barn och 2000 barnbarn. Denna typ av kunskap som man hittar när man rekar flaggor är egentligen helt meningslös, men samtidigt fruktansvärt rolig att ha. Om vi håller oss till rena flaggfakta så är det mest intressanta jag har lärt mig att det finns över 100 olika geografiska områden som på något sätt använt sig av Union Jack. Att det var många visste man ju sedan tidigare, men att det var så groteskt många kom lite chockartat.
Per:
– Sen vi startade podden har jag lärt mig väldigt mycket mer om länder och flaggor än jag kunnat ana. Till exempel vet jag mer om varför den estetiskt vidriga Centralafrikanska Republikens flagga ser ut som den gör, vilket gjort att den har växt i mina ögon (men den är fortfarande hiskeligt ful). Det mest intressanta med podden har varit att dyka ner mer på djupet om flaggor som man inte visste så mycket om tidigare annat än hur den såg ut. Det och att ta fram ett förslag på ny flagga till Pocatello. Men att peka ut en specifik uppgift som mest intressant är svårt.

Hur skulle ni beskriva varandra med en nationsflagga?
David:
– Som sades i det senaste avsnittet så är Amerikanska Samoa den flagga som bäst personifierar Per i mitt tycke. Lite nördig, lite bråkig och lite göteborgsk (det ”sa Moa”, Pers dotter). Om vi nödvändigtvis måste hålla oss till nationsflaggor får jag välja Västra Samoa. Inte lika nördig, inte fullt så bråkig, men fortfarande hyfsat göteborgsk. Dessutom innehåller den ÖIS-färgerna och det passar Per bra.
Per:
– Den flagga som beskriver David bäst är faktiskt en av hans favoritflaggor: Kambodja. Flaggan innehåller en byggnad, David gillar Villa. Dessutom är den inte helt lätt att rita av och David känns, på ett bra sätt, som en person som inte är så enkel. Flaggan innehåller dessutom både rött och blått och David känns politiskt som en person som färgats av både de blå och de röda sidorna.

I senaste avsnittet av Flaggpodden kan du höra ett längre resonemang om flaggorna de valde för att beskriva varandra. Dessutom får jag svar på tal efter att ha kritiserat deras val av snyggaste flagga, eller var det favoritflagga?

Här lyssnar du på Flaggpodden

Lämna en kommentar