USA:s flagga

USA:s flagga

Smeknamn: Stars and stripes, Old Glory, The Star-Spangled Banner

Officiellt antagen: 4 juli 1960. Första versionen kom 1775. Första versionen med stjärnor och ränder kom 14 juni 1777.

Proportioner: 10:19

Färgerna: Rött står för makt och mod. Vitt står för renhet och oskuldsfullhet. Blått står för vaksamhet, uthållighet och rättvisa.

Källa: USA:s regering, Complete flags of the world (2014)


Old Glory

Idag är det många som kallar den amerikanska flaggan för Old Glory men faktum är att namnet från början syftar på en speciell flagga som finns bevarad National Museum of American History. Flaggan är 10×17 fot stor, har 24 stjärnor och tillhörde sjökaptenen William Driver som ska ha fått den av sin mamma 1824. Efter en lång karriär ska han ha skrivit följande:

Den har varit min ständiga följeslagare och mitt skydd. Vildar och hedningar, obetydliga och förtryckta, har hyllat och välkomnat den vid världens ände. Varför ska den inte kallas Old Glory?

William driver bodde i Nashville under inbördeskriget och försvarade där sin flagga mot sydstatssoldater flera gånger, bland annat genom att låta en granne sy in flaggan i ett överkast.

Källa: Smithsonian.com

Star-Spangled Banner

The Star-Spangled banner är inte bara namnet på USA:s nationalsång och smeknamnet på den amerikanska flaggan i allmänhet, det är också namnet på en specifik flagga från slaget om Baltimore 1814. Under det 25 timmar långa slaget var flaggan hissad över Fort McHenry som skyddade hamnen i Baltimore. Den amerikanska juristen och amatörpoeten Francis Scott Key inspirerades av att se flaggan när slaget var över och skrev då dikten Defence of Fort M’Henry. Dikten bytte namn till Star-Spangled Banner och blev tonsatt med melodin från To Anacreon in Heaven. Senare blev låten USA:s nationalsång.

Flaggan syddes på uppdrag av regeringen 1813 av Mary Young Pickersgill. Den var från början 30×42 fot. När den beställdes var ordern att den skulle vara så stor ”att britterna kunde se den från långt håll”. Idag finns flaggan på National Museum of American History men är bara 30×34 fot eftersom det genom åren är många som tagit bitar av den som souvenir. Flaggan har 15 ränder och 15 stjärnor eftersom den gjordes då Vermont och Kentucky anslutit sig till unionen. Idag saknas dock en av stjärnorna.

Källa: Smithsonian.com