Rumäniens flagga är både klippt och skuren

När det är revolution i luften och folk vill vädra starka åsikter brukar flaggor tendera att vaja i luften. I Europa har den franska revolutionen påverkat många flaggor och denna veckas nationsflagga är inget undantag. Rumäniens vertikala trikolor har tydligt influerats av den franska Trikoloren. Rumänerna visade även andra kreativa sätt att använda sin flagga som revolutionär symbol i slutet av 1900-talet.

Rumäniens flagga (Wikimedia Commons)
Rumäniens flagga (Wikimedia Commons)

Men ska vi ta det från början så har färgerna blått, rött och gult länge varit rumänska färger. Redan på romartiden användes de i området. Under åren som gick användes färgerna i furstendömerna Moldova och Valakiet som idag är två av fyra landskap i Rumänein.

På 1800-talet började det hända grejer. Alexander II Ghika började använda en horisontell trikolor med de klassiska färgerna och en del symboler i militära sammanhang 1834 och senare under året godkändes färgerna även som en nationssymbol även om det inte var en officiell flagga än.

När revolutionen bröt ut 1848 användes den blå-gul-röda trikoloren, nu både i vertikala och horisontella varianter, tydligt inspirerade av den franska flaggan. På vissa håll, framför allt i Transylvanien, användes till en början en blå-vit-röd variant. Förmodligen var den inspirerad av den ungerska revolutionens grön-vit-röda flagga. Men efterhand användes gult istället för vitt alltmer.

Den horisontella flaggan blev officiell nationsflagga 1859 och åtta år senare, 1867, ändrades flaggan till dagens vertikala version. Sedan dess har flaggan varit sig lik bortsett från att olika emblem prytt flaggan beroende på vem eller vilka som styrt landet.

Rumäniens flagga under Ceauşescus styre 1965-1989 (Wikimedia Commons)
Rumäniens flagga under Ceauşescus styre 1965-1989 (Wikimedia Commons)
Revolutionens flagga 1989 (Wikimedia Commons)
Revolutionens flagga 1989 (Wikimedia Commons)

När rumänerna startade en revolution för att få bort diktatorn Nicolae Ceauşescu 1989 använde de flaggan på ett kreativt sätt för att tydligt visa vad de ville. Den rumänska trikoloren vajade överallt men istället för diktatorns emblem i mitten var det ett stort hål. Revolutionärerna hade helt enkelt tagit bort den del av flaggan som påminde om diktatorn. Återigen hade man inspirerats av ungrarna som använt en flagga med hål i under sin revolution 1956.

När Ceauşescu störtats och landet fått demokrati infördes den gamla trikoloren helt utan emblem och det är den som används idag.

Källa

Flags of the world

Wikipedia

2 reaktioner till “Rumäniens flagga är både klippt och skuren”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s