Skåneflaggan

Som jag tidigare nämnt befinner sig Flaggbloggen denna vecka i Skåne, närmare bestämt Falsterbo. Från ett flaggperspektiv är denna del av landet väldigt intressant. Skånelands flagga är förmodligen den mest kända regionsflaggan och jag hade faktiskt förväntat mig att den skulle flaggas mer än vad jag sett hittills. Här kommer i alla fall lite historik kring flaggan.

Skåneflaggan (Wikimedia Commons)
Skåneflaggan (Wikimedia Commons)

Det verkar vara oklart varifrån flaggan har sitt ursprung men vissa uppgifter säger att den kan ha anor från 1100-talet då Lundaärkebiskopen ska ha haft baner eller standar i gult och rött när Skåneland bröt sig loss från Hamburg-Bremenärkestiftet. Skåneland är en gammal betäckning på en region med Skåne, Halland, Blekinge och Bornholm.

Malmö stads vapen (Wikimedia Commons)
Malmö stads vapen (Wikimedia Commons)
Skånes landskapsvapen (Wikimedia Commons)
Skånes landskapsvapen (Wikimedia Commons)

Dagens flagga började användas runt förra sekelskiftet men även här finns många oklarheter om vem som tog fram den och hur det gick till. Den historia som verkar ha mest stöd är den som säger att bröderna Martin och Mathias Weibull ritade flaggan i början av 1900-talet. Martins son Curt uppger att det var Mathias som var upphovsman och att färgerna ska vara hämtade från Malmös stads vapen. Huruvida detta stämmer är dock oklart eftersom Malmös vapen är rött och silverfärgat medan flaggan är röd och gul. Det finns även en historia som säger att Martin alltid hade en dansk flagga med sig när han reste och att korset ska ha gulnat med tiden.

Mer troligt är att färgerna antingen kommer från Skånes vapen som är gult och rött eller att det helt enkelt är en sammanslagning av Danmarks flagga Dannebrogen och Sveriges flagga. Men i denna fråga saknas alltså säkra bevis.

Den nuvarande flaggan började användas i början av 1900-talet och är officiellt antagen i Skandinavisk vapenrulla. Den får inte vara kopplad till något politiskt parti eller annan organisation. 1987 använde sig Skånepartiet av flaggan så flitigt att den började sammankopplas med dem. Detta ledde till folkstorm och de tvingades då ta fram en egen flagga.

Sigge Hinderoth införde Skånska flaggans dag 1967 och samtidigt bildades Skånska flaggans vänner. Priset Årets skåning började delas i samband med dagen som inföll tredje söndagen i juli varje år.

Idag används flaggan framför allt i Skåne och inte så mycket i Blekinge, Halland och på Bornholm. Därför kallas den oftast Skåneflaggan i dagligt tal.

De som följde Flaggbloggen tidigare i sommar vet att rödgula flaggor används på andra håll. Dels är signalflaggan R i stort sett identisk med Skåneflaggan. Dessutom är finlandssvenskarnas flagga likadan, fast med andra mått. Den finlandssvenska flaggan används dock inte så ofta, däremot flaggas den gulröda vimpeln som är den svenska delen av Egentliga Finlands vimpel ofta i sydöstra Finland. Denna vimpel är identisk med den skånska vimpeln. Rött och gult är alltså populärt både i södra Sverige och Finland.

Källa

Skånelands flagga (publikation i pdf-format)

Flags of the world

En tanke på “Skåneflaggan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s