Paraguay, flaggan med en baksida

Å ena sidan finns det annorlunda flaggor. Å andra sidan finns Paraguays flagga. Varför då? Jo för att den har just två sidor. Som enda nationsflagga i världen ser den olika ut på framsidan och baksidan. Skillnaden är inte stor, det är inga nya färger eller ett helt nytt mönster. De flesta som inte är flaggintresserade har förmodligen inte ens tänkt på det. Men den som tittar noga ser att det är olika emblem på de olika sidorna.

Paraguays flagga, framsidan (Paraguay.com)
Paraguays flagga, framsidan (Paraguay.com)
Paraguays flagga, baksidan (Paraguay.com)
Paraguays flagga, baksidan (Paraguay.com)

På framsidan syns riksvapnet medan baksidan visar skattkammarsigillet. Riksvapnet innehåller bland annat en ”Majstjärna” som påminner om dagen de blev oberoende, 14 maj 1811. Där syns också en olivkvist och palmblad samt texten ”Republica del Paraguay”. På skattkammarsigillet syns ett lejon som vaktar frihetsmössan och valspråket ”Paz y justicia” som betyder ”Fred och rättvis”.

Flaggan antogs officiellt 1842, sedan dess har mindre ändringar gjorts, framför allt i emblemet på framsidan. Bakom emblemen består flaggan av en liggande trikolor med rött, vitt och blått baserad på Frankrikes flagga. Ränderna är lika breda på flaggan som har proportionerna 3:5. Rött står för patriotism och rättvisa, vitt för enhet och fred medan blått symboliserar frihet.

Så nästa gång du passerar den paraguayanska flaggan, stanna till och ta en titt även på baksidan för att få hela bilden.

Källa

Paraguay.com

Flags of the world

Boken ”Hela Världens Flaggor” av Brian Johnson Barker. Richters Förlag AB 2005

Lämna en kommentar