Robins Flaggkakor

Flaggbloggen har lyckats komma över receptet på Robins Flaggkakor. Men jag varnar redan nu, de ska tydligen inte vara helt enkla att åstadkomma.

Robins Flaggkakor (Foto: Leonard Jägerskiöld Nilsson)
Robins Flaggkakor (Foto: Leonard Jägerskiöld Nilsson)

Du behöver:

  • 150 g smält smör
  • 2 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 4,5 dl vetemjöl
  • ett tomt kakaopaket

Till glasyren behövs:

  • 50 g smält smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • lite citron
  • 3 dl florsocker
  • enorma mängder karamellfärg

1. Starta ugnen och skruva upp till 225 grader. Leta fram en ugnsform som är cirka 25 cm x 35 cm. Viktigast är att den har minst 3 cm hög kant. Smörj och bröa formen eller kör med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och låt det svalna.

3. Vispa ägg och socker pösigt.

4. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker.

5. Inse att kakaon är slut och att du kommer få klara dig utan den. Använd frustrationen till att vispa ihop smeten snabbt.

6. Tillsätt mjölk, vetemjöl och smöret som borde hunnit svalna nu. Vispa försiktigt till en jämn smet.

7. Häll smeten i formen och in med den i nedre delen av ugnen. Nu har du 10 – 15 min på dig att göra glasyren. Skulle kakan hinna bli klar kan du låta den svalna under en duk.

8. Smält smöret.

9. Ta av kastrullen från plattan och häll i övriga glasyringredienser utom karamellfärgen.

10. Inse att 3 dl florsocker är alldeles för lite men att du inte har mycket mer. Vispa till en jämn smet.

11. Dela upp glasyren i olika skålar och färgsätt med karamellfärgen.

12. Skär själva kakan i de former vars flaggor du tänkt göra. Ska du bara göra schweiziska flaggor är det kvadrater som gäller medan det blir mer avlånga rektanglar om du vill göra nederländska. Ett tips är att undvika Nepal eftersom det blir så mycket spill då.

13. Fördela glasyren på kakorna och svär lite över att färgerna smälter samman ibland. Det kan vara smart inte börja med att göra Saudiarabien eller Sri Lanka som första flagga. Ukraina eller Polen är lämpliga nybörjarflaggor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s